Er komt een moment dat er overwogen moet worden of bedrijf hardware geüpgraded dient te worden of komt te vervallen. Zaken om over na te denken zijn bijvoorbeeld de leeftijd van de hardware, de prestaties en natuurlijk ook de kosten. Kost het meer om te upgraden, of kost het meer om op deze manier verder te blijven werken?

Andere factoren om over na te denken zijn:

  • Faciliteiten: Je kan bijvoorbeeld kiezen voor refurbishment, maar waar laat je alle hardware tot het weer terecht komt bij de eindgebruiker?
  • Software upgrade: Ja het is mogelijk software te upgraden, maar is dit nodig? Je kan software ook updaten. Wanneer je wilt gaan upgraden zal er voorafgaand ook meer getest moeten worden.
  • Procedures: Misschien kan je kijken naar de mogelijkheid om bijvoorbeeld gestructureerd hardware te renoveren (refurbishment) en deze te testen. Dit kan plaatsvinden wanneer hardware wordt ingeleverd of juist wanneer het wordt aangevraagd voor nieuwe gebruikers.

Retirement phase

Het is onoverkomelijk dat er op een gegeven moment hardware zodanig verouderd is dat het ook niet meer in aanmerking komt voor refurbishment. Maar aan welke factoren moet je allemaal denken wanneer je in deze fase werkzaam bent?:

  • IT-professionals zullen de oude (bijv.) computer moeten weghalen. Wel op een manier dat een eindgebruiker zo min mogelijk hinder ondervind. Bijvoorbeeld buiten de reguliere werktijden. Ook is het misschien handig tegelijkertijd de nieuwe computer te plaatsen.
  • Oude computers kunnen misschien worden verkocht. Of misschien wel worden gedoneerd aan goede doelen.
  • Bij het verkopen of doneren van oud computers moet er goed op gelet worden dat er geen bedrijfsinformatie, data, wordt verspreid buiten de organisatie. Zo zijn er vele applicaties die dit mogelijk maken om harde schijven volledig te wissen.

BYOD and Unenrollment

Er moet goed worden opgelet tijdens BYOD scenario’s (Bring Your Own Device). Een medewerker kan tussentijds zijn privé laptop/smartphone vervangen, of veranderd van baan. Maar wat gebeurd er dan met bedrijfsdata?

Er zal moeten worden nagedacht hoe je dit als werkgever wilt toe passen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om gehele apparaten te wissen en alle instellingen te resetten. Echter zitten gebruikers hier waarschijnlijk niet op te wachten in een BYOD scenario.

Ook is het mogelijk selectief applicaties en bijbehorende data te verwijderen. Dit door middel van Microsoft Intune. Echter moet de applicatie dit wel ondersteunen. Het is dus raadzaam vooraf na te denken en te bepalen hoe data eventueel verwijderd dient te worden voordat je toegang geeft tot bedrijfsapplicaties. Daarnaast dienen gebruikers op de hoogte te worden gebracht over het beleid wat wordt toegepast.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *